Živali kot vodniki

Pred dobrim tednom dni, ko smo se na morju peljali s čolnom, sem v nekem trenutku rekla sinu: “Si predstavljaš, da bi tam videli delfine?” V tistem trenutku pa ga zagledam. Točno v tisti smeri, kamor je bil usmerjen moj pogled, je iz morja pokukala plavut. Prvi odziv v meni je bil, da to ne more biti res in da imam privid. “Privid” je kmalu postal popolnoma resničen, ko sem takoj za tem zagledala še dve plavuti. Lahko si predstavljate kako sem se počutila. Energija delfinov je v meni prebudila navihane občutke veselja in sreče, ki so me spremljali čez cel dan.

Nasmešek hvaležnosti v meni ostaja še danes. Ko se spomnim na ta dogodek, se v sebi še vedno razveselim kot majhen otrok. Ob tako posebnem srečanju težko ostaneš ravnodušen.

Photo by Jonas Von Werne on Pexels.com

Takšna in podobna srečanja z živalmi pa niso posebna samo pri živalih, ki jih imamo možnosti videti bolj redko. Srečanja s katerokoli živaljo nosijo nek pomen. Sploh ko se srečanja ponavljajo. Na primer vedno in povsod vidimo srne. Včasih se nam zdi, da so res povsod kamor se obrnemo. To pa zato, ker nam želijo nekaj sporočiti.

Ko sem začela z meditacijami sem v njih pogosto videla sokola. Sokol se mi je v teh prvih srečanjih, vedno pokazal tako, da sva si neposredno zrla iz oči v oči. Bilo je močno doživetje, ki se mi je vtisnilo v spomin za vedno. Tega občutka ne bom nikoli pozabila.

Živali so me vse pogosteje obiskovale, tako v sanjah kot meditacijah in seveda predvsem v vsakodnevnem življenju. Zanimanje za razumevanje teh srečanj pa se je porodilo na tečajih, ki sem jih takrat obiskovala. Na teh tečajih so velikokrat govorili o živalih kot vodnikih. Takrat mi ni bilo čisto jasno, kaj naj bi to pomenilo. Dokler se nisem odločila, da želim to razumeti. Prva stvar, ki sem jo naredila, je bila, da sem na internetu poiskala pomen živali, ki sem jo tistega dne videla. Večinoma sem to počela takrat, ko se v svoji koži nisem dobro počutila. Takrat so v moje življenje določene živali hodile znova in znova. Kmalu mi je postalo jasno, da vse kar vidim, ni kar tako brez veze. Vse je imelo nek pomen.

Začela sem opazovati moj vsak dan. Hkrati sem se tudi zabavala, ker določenih stvari, ki jih doživiš, ko opazuješ sploh ne moreš razložiti, ker je tako noro zanimivo in nelogično. Seveda um tega ne more razložiti in takrat sem dojela, da je zame najbolje, da se samo prepustim in uživam v vseh dogodivščinah.

Vse pogosteje so me v vsakodnevnem življenju začele spremljale vrane. Vsak bi lahko zamahnil z roko in rekel: “Saj vrane so pa resnično na vsakem vogalu.” To že drži, pa vendar meni te vrane govorijo neko zgodbo, ki pa vsekakor ni ista kot tvoja. Odnos vran do mene in moj odziv na njih, je resnično čisto moje doživetje. Meni govorijo, naj bom bolj pogumna, naj se podam v neznano, naj bolj izrazim sebe, naj bolj poslušam sebe. Sedaj jih občudujem in se nasmejim, ko pridejo v mojo bližino. Hkrati pa od njih dobim odgovor, kam se moram usmeriti.

Skozi te izkušnje sem se začela učiti zaupanja v življenje, ki ga pred tem sploh nisem poznala. Takrat nisem niti vedela, da ne zaupam. Življenje mi je to kazalo, pa nisem bila dovolj pozorna, da bi to sploh hotela razumeti. Živali so vse bolj pogosto stopale v moje življenje in vse več jih je bilo, tudi bližje so prišle. Zakaj jih je bilo več? V resnici ni nujno, da jih je bilo več. Razlika je bila le ta, da sem jih sedaj opazila na drugačen način. Razumeti sem začela, da mi želijo nekaj povedati. Da so prišle v moj svet, zato da me na nekaj opozorijo ali da mi pokažejo v katero smer naj grem. Vse se je začelo sestavljati, ko sem dovolila. Dovolila življenju, da me vodi.

V zadnji letih so mi vsa ta srečanja pomagala priti do kar nekaj odgovorov.

Živali te težko pustijo ravnodušnega. Na nek način se te dotaknejo, ali skozi nežnost, ali skozi navdušenost, ali skozi sproščenost, ali pa tudi skozi strah. Veliko je načinov, kako lahko z lahkoto pridejo do našega bistva. Ljudje se ob njih najlažje sprostimo. Subtilno odgrnejo zaveso razočaranj, skrivalnic, jeze in podobnih občutkov nelagodja. Na način, da vsi te neprijetni občutki v njihovi bližini izgubijo pomen. Pomagajo nam, da se lažje sprostimo in s tem pokažemo sebe v tistem kar zares smo.

Če nas je živali strah* potem govorimo o blokadi, ki se pojavi skozi um. Kateri nas opozori, s čim se moramo še soočiti.

Ljudje se z njimi najhitreje povežemo na čustveni ravni in imajo to moč, da nas odprejo. Zato, če ste tudi vi eden tistih skeptikov, ki ne verjame, da mu življenje vztrajno kaže: ZAUPAJ. Potem se lahko ena od poti, da boste bolje razumeli življenje, skriva ravno v stiku z živalmi. To pozorno opazovanje okoli nas, krepi še nekaj, kar sodobnemu človeku definitivno primanjkuje. Živeti v trenutku.

Ko smo osredotočeni na to kar nam sporočajo živali, avtomatsko ostajamo vse dlje v tem trenutku zdaj. Posledično nam zmanjka časa, da bi se osredotočali na druge ljudi. Kaj oni počnejo in česar oni ne počnejo, kar bi po naših merilih morali in ne morali. Kmalu začnemo videti stvari bolj jasno in ugotovimo, da je lepše živeti v sebi za sebe. Zbledi vse tisto, kar pričakujemo od drugih in se posvetimo tistemu kar želimo mi. Takšna pot, pa nas pelje v bolj zadovoljno življenje.

Mene živalski vodniki učijo kako bolj polno živeti življenje. Kako me življenje dejansko ne stiska ampak mi želi le pokazati, kje ni prava pot zame. Da konstantno premlevanje določenih situacij ne vodi v rešitve ampak samo v slabo počutje. Hkrati pa razumem, da je življenje moj zaveznik. Da smo vsi povezani in da vsak od nas resnično tvori celoto. Ter da smo vsi posebni, zato je toliko bolj pomembno, da sledimo življenju, ki je namenjeno nam. Kajti tam je vse tisto kar polni našo dušo. Prisluhnimo življenju, ki nam tudi skozi svet živali kaže kam usmeriti svojo pozornost.

Tako da, če danes vidite vrano, ki se na vse mogoče načine prikazuje v vašem življenju. Mogoče pa le raziščite kaj vam želi povedati. Lahko, da boste presenečeni.

Z ❤

Photo by Monika Žulič

* strah pred živaljo je lahko tudi, ko smo z njene strani napadeni. Kar je razumljivo, da se takrat v nas aktivira strah po preživetju. Zgornji zapis naslavlja živali na drugačen način. Skozi duhovno vodstvo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s